klankconcert, yoga, yogavakantie, yogavakantieweek, meditatie, klankschalen, didgeridoo, yogavakantie, yogaweek, yogales, yogacursus, meditatieles, meditatiecursus, asana,

Innertune

home | yogavakantie | tranceheling | biografie | agenda

Yoga

"Yoga is het stilleggen van de wervelingen van de geest".

Zo start Patanjali zo'n 2600 jaar geleden zijn verhandeling over yoga.
Hij beschrijft daarmee in één prachtige zin de kern van yoga.
De Raja Yoga is een gedisciplineerde, stap-voor-stap methode die de weg wijst naar het overstijgen (trancenderen) van onze altijd aanwezige gedachten.
Door middel van fysieke oefeningen, de juiste levenshouding, meditatie en pranayama's (energieademhaling) wordt de weg vrijgemaakt voor de directe ervaring van de Goddelijke Liefde die wij allen zijn. In verschillende stadia van Samadhi (diepe meditatie) overstijgt de yogabeoefenaar uiteindelijk zijn identificatie met het Zelf, en vervagen de grenzen totdat de totale eenheid van het bestaan wordt ervaren.

De meer bekende vorm van yoga in het westen is de Hatha yoga, de fysieke houdingen, wat eigenlijk een onderdeel is van de Raja yoga. Het doel van deze oefeningen is het reinigen van het fysieke en energetische lichaam, wat de weg vrijmaakt voor een hoger energieniveau.
De houdingen, op de juiste manier uitgevoerd met aandacht en concentratie, bereiden je lichaam en geest voor op de meditatie. Als je hiermee gaat werken zul je écht merken dat je energieniveau stijgt en je veel gemakkelijker in meditatie komt.

Wat erg belangrijk is, is dat je regelmaat creëert in je dagelijkse beoefening. Dat begint met keuzes maken en -daar is dat woord- discipline! Sta 's ochtends een half uurtje eerder op, of ga bijvoorbeeld als je thuiskomt uit je werk de oefeningen doen. Probeer hiervoor een vast tijdstip te kiezen.
Je zal zien dat de tijd die je erin stopt écht dubbel en dwars naar je terugkomt! Je gezondheid zal met vooruit gaan. Je energieniveau stijgt. Je concentratievermogen zal verbeteren. Je wordt soepeler, flexibeler. En na een poosje merk je dat je rustiger wordt van binnen, meer in contact met je kern, meer geaard.

Hiernaast zie je een animatie van de zonnegroet. Het is aan te raden hier iedere dag mee te beginnen!